Detta gör jag för att minska mina utgifter i dessa jobbiga tider med stigande priser

Hej igen bloggen!

Jag är säker på att ni alla kan relatera till den känsla av oro som uppstått under den senaste tiden på grund av de höga priserna på el, mat, samt varor och tjänster i allmänhet. Några som påverkats extra mycket negativt är framförallt stora småbarnsfamilj och de som nyligen tagit sig in på bostadsmarknaden – även om såklart många andra har påverkats på olika sätt också.

Därför är det nu viktigare än någonsin att hitta sätt att minska våra kostnader för att helt enkelt klara av prisökningarna och kunna fortsätta leva våra liv.

Jag personligen har upptäckt att det finns många olika kreativa sätt att spara pengar utan att för den skull behöva tumma på sin livskvalitet. I denna bloggartikel vill jag dela med mig av de strategier jag har använt för att hålla våra utgifter nere i dessa svåra tider. Hoppas det kan hjälpa er också!

Om du vill läsa mer kring hur du kan spara pengar eller minska din elförbrukning rekommenderar jag att du klickar dig vidare till webbplatsen smartekonomi.se som har en massa fina spartips som kan vara bra att titta på i dessa tider. Men jag vill även uppmana dig att söka runt på egen hand på nätet för att få en så bra helhetsuppfattning som möjligt.

Nu sätter vi igång!

Se över din elförbrukning

En av de första sakerna jag gjorde för att minska mina elkostnader var att gå igenom mitt elavtal och jämföra det med andra erbjudanden på marknaden. Jag hittade ett annat bolag som kunde erbjuda mig samma tjänster till ett lägre pris så jag bestämde mig att byta elbolag – vilket resulterade i stora besparing varje månad.

Jag har även försökt fokusera på att försöka minska min energiförbrukning. Numera har jag  energisparande LED-lampor installerade, stängt av elektroniska enheter när de inte används, samt dragit ner på termostat till en lägre temperatur under vintermånaderna. Dessa till synes små åtgärder har gjort en stor skillnad för mig i det långa loppet, och jag kan inte rekommendera er nog att kolla över el elförbrukning ni med.

Planera inköp av mat

När det gäller matkostnader så har jag lärt mig att planering och förberedelse är A och O om man vill kunna hålla utgifterna nere. Jag försöker numera alltid att göra en plan för vad jag ska äta under veckan och skapa en inköpslista baserat på det.

Detta hjälper mig att undvika impulsköp och att köpa mer mat än jag behöver, vilket såklart är en fördel. Jag försöker också köpa livsmedel i bulk när det är möjligt och letar efter rabatter på basvaror som kan räcka några veckor eller månader. Är du extra intresserad av detta område kan du kolla in fler spartips för mat på Smartekonomi.se som alltså är en webbplats inom ekonomi.

Köp saker och kläder på second hand

Sist men inte minst har jag sparat en hel del pengar genom att köpa begagnade saker och kläder. När saker som möbler eller elektronik behöver bytas ut i mitt hem ser jag alltid till att leta efter begagnade saker först.

Webbplatser som Blocket är en bra plats för detta, och du kan ofta hitta saker i bra skick som kostar en bråkdel av priset om du skulle köpt varan som ny. Det gäller alltså inte bara prylar av olika slag, utan det finns även många fina kläder som kan köpas second hand.

Rulla till toppen